Platina

Platina är en ädelmetall, och ses vanligtvis som den mest exklusiva ädelmetallen av dem alla. Platina är cirka 30 gånger mer sällsynt än guld. Priset för platina i förhållandevis till guld är dock inte 30 gånger så mycket, faktum är att platina priset 2019 låg under guldpriset men vanligtvis är platina några gånger dyrare än guld. Majoriteten av allt platina här i världen används inom industrin. De vanligaste smyckena gjorda av platina är förlovnings & vigselringar. Till utseendet kan platina vara relativt likt silver och vitguld, och för en novis kan det utan stämplar ibland vara svårt att avgöra vad som är vad. Lyckligtvis så är stämpelsystemet även utformat för platina. Platina är faktiskt en av de två ädelmetallerna som kräver en obligatorisk stämpling vid smyckestillverkning i Sverige.

Säljguiden – Stämplar för Platina

Platinastämplar

Smycken tillverkade i platina stämplas vanligtvis utöver de obligatoriska stämplarna med en kompletterande PT-stämpel som står för platina. De obligatoriska stämplarna är en finhaltsstämpel och en kontrollstämpel alternativt en namnstämpel, mer om detta kan du läsa härDe finhaltstämplarna som finns för platina är 950, och 850. Dessa innebär då hur stor del av smycket som är gjort i platina och hur stor del som är gjort i andra metaller, legering.

Palladium

Bland andra liknande metaller så tillhör Palladium ‘’Platinafamiljen’’. Till synes är palladium och platina väldigt lika i sina egenskaper, men det finns saker som skiljer dem åt. Båda metallerna har den silverfärgade utstrålningen som många eftersöker, och båda kan ses i förhållande till guld som väldigt hårt och tåligt. Metallerna skiljs enklast åt på sin vikt, då platina är betydligt tyngre än palladium. Palladium är nyast på scenen för smyckestillverkning, men ökar hela tiden i efterfrågan. Fördelarna med palladium är priset, som vanligtvis är cirka 30% lägre i smyckesbutik än platina. Nackdelarna kontra platina är att platina ses som mer exklusivt, samt så väger platina markant mer än palladium vilket också speglar ett mer exklusivt smycke. Det finns för närvarande ingen obligation att stämpla palladium-smycken. Stämpeln som indikerar palladium är ofta versalerna PD i en rektangulär form.

M
"