Förgyllda smycken

Om ett smycke är förgyllt innebär det att smycket belagts med ett tunt yttre lager guld. Det finns olika typer av förgyllningar som skiljer i tjocklek, och de kallas enligt följande:

Förgyllning- Ett lager som inte är tjockare än två mikrometer

Doublé- Ett lager som är tjockare än fyra mikrometer

Plätering- Ett lager som är tjockare än åtta mikrometer

För att få en bild av hur tunt man faktiskt kan förgylla ett föremål, så kan det vara värt att nämna att 1 gram 24K guld kan täcka 1 kvm yta. Smycken som är förgyllda i guld har egentligen inget guldvärde, då mängden guld är så minimalisk.

Syfte med förgyllning

Metoden att förgylla smycken har använts sedan urminnes tider, och det bästa exemplet på det är troligtvis en förgylld Buddha-staty från 100-talets Kina. Syftet med förgyllning är att uppnå den exklusiva utstrålningen guld har till en bråkdel av priset, samt så blir smycket lättare och hårdare vilket kan ses som en fördel i vardagen. 

Det finns ingen standard för vilken grundmetall / grund legering som vanligtvis förgylls, utan det kan vara mer eller mindre vilken metall som helst. Vanligt är koppar, nickel och silver. Det finns inte heller någon obligation att stämpla förgyllda smycken. Om en stämpel dock finns på smycket som indikerar på förgyllning så är denna vanligtvis en GP, GEP stämpel.

M
"