Diamantens form

Diamantens form har liksom de andra parametrarna en betydande roll i värdet. Nedan har vi listat de vanligaste  slipformerna. Observera att slipning och form är samma sak i texten nedan.

Briljant

Den runda briljantslipade diamanten är den mest populära av alla diamantslipningar. Briljantslipningen utvecklades först av Marcel Tolkowsky (1899-1991) som kom från en belgisk familj som var diamantslipare, och härledde snittet från matematiska beräkningar som maximerade ljusets reflektion och spridning.

Princess

Prinsesslipade diamanter tenderar att ha ett något lägre pris per carat än runda diamanter. Detta beror på att den fyrkantiga pyramidformen en prinsess slipad diamant har liknar hälften av en oktagon råsten som sedan slipas om till en princess.

Cushion

Cushionslipade diamanter (som en gång kallades gammal gruvslip) kombinerar en fyrkantig slipning med avrundade hörn, mycket som en kudde (därav namnet). Den här klassiska slipningen har funnits i nästan 200 år, och för det första århundradet av dess existens var det den mest populära diamantformen (i likhet med runda idag).

Droppe

Den modifierade briljanta droppformade diamanten är en kombination av en rund och en marquiseform med en avsmalnande punkt i ena änden. Diamanten bär alltid den smala änden som pekar mot bärarens hand. I likhet med marquise och ovala slipningar kommer den droppformade diamanten i en mängd slanka och vida slipningar och har den extra fördelen att bärarens fingrar blir längre och smalare.

Marquise

De fotbollsformade marquise slipningen är en modifierad briljant. Namnet är härledt från Marquise of Pompadour, för vilket kung Louis XIV i Frankrike påstås hade en sten formad för att likna vad han ansåg var en perfekt formad mun. Eftersom marquise diamanter är långa och smala, kan de också skapa en illusion av en större storlek.

Radiant

Den radiant slipade diamanten är den första kvadratiska slipningen (den andra är prinsess) ett komplett briljant fasettmönster applicerat på både kronan och paviljongen, skapar lyster och en livlig kvadratisk diamant. Cushion blev först populär på 1980-talet, radiant är en mix mellan en cushion och en prinsesslipad diamant och ser därför vackert ut tillsammans med både runda eller fyrkantiga diamanter.

Smaragdslip

Det unika utseendet på smaragdslipade diamanter är skapad av stegfacetter av dess paviljong och dess stora, öppna bord. I stället för glittringen i en briljant, ger smaragdslipade diamanter ett spegelverk, med samspelet mellan ljusa och mörka plan.

Oval

Framställd av Lazare Kaplan på 1960-talet är ovala diamanter en modifierad briljantslip (som i stort sett alla runda slipningar). Eftersom de två formerna har samma briljans och glans, är det ovala ett idealiskt val för en person som gillar utseendet på en rund diamant men vill ha något mer unikt.

Hjärta

Den modifierade briljantslipade hjärtformade diamanten är en unik och omedvetlig symbol för kärlek. Hjärtformade diamanter är mycket populära i solitärhängen samt ringar. I denna typ av slipning spelar symetrin en stor roll, då det är kritiskt att hjärtats båda halvor är identiska.

M
"