Karathalter

Om man pratar guld, så innebär karathalten i ett smycke kortfattat hur stor del av smycket som består av guld och hur stor del som är av andra metaller. I sin renaste form är guld en mycket mjuk ädelmetall. Det är för känsligt för vardagslivet, så det är ofta legerat (utblandat) med andra metaller som silver, koppar, nickel och zink för att förbättra dess styrka och motståndskraft. De vanligaste blandningarna av guld är 14K, 18K, 20K och 23K, där 14K och 18K är de mest ideala för smycken. Ska man dock tillverka guldtackor, så gör man detta i rent guld (24k).

Udda karathalter

I vissa undantagsfall när man lämnat in sitt guld och låtit en guldsmed göra ett nytt smycke kan karathalten komma att bli en blandning. Det händer att vi får in smycken av 15, 16 och 17 karat, detta är när tillverkaren har smält ned en blandning av olika karathaler. I dessa fall betalar vi självklart för den faktiska karathalten.

24K

24K (99.9% rent guld)

Denna karathalt kännetecknas oftast av en stansad text, 999,9.

Denna karathalten är den högsta, och absolut dyraste. 24K används endast till tillverkning av guldtackor och guldmynt då den är för mjuk för att bäras som smycke. Smycken kan ibland vara stämplade 24K, detta är då oftast en förgyllning och smycket består av annan metall. Du kan även läsa mer om detta under fliken förgyllning.

23K

23K (95.8% guld och 4.2% legereade metaller)

Smycken av denna karathalten stämplas oftast 23K.

Denna karathalten är väldigt ovanlig i moderna smycken, men användes ofta i släta vigselringar förr i tiden. Detta slutade man med på sent 50-tal. Dessa smycken är väldigt ömtåliga och påverkas väldigt lätt av ytlig åverkan.

22K

22K (92% guld och 8% legerade metaller)

Smycken av denna karathalten stämplas oftast 920.

En blygsam blandning av endast 8% legerad metall gör guld av 22 karat till en aning starkare och mer hållbar form än rent guld. Denna typ av guld används mycket inom sydostasien, mellanöstern och Indien.
En annan vanlig användning av 22k är vid tillverkning av mynt. Många av dagens guldmynt såsom sydafrikanska Krugerranden och American Eagle, dessa benämns dock oftast i finguldsvikt.

21K

21K (87.5% guld och 12.5% legerade metaller)

Smycken av denna karathalt stämplas oftast 875.

Precis som 22k är denna karathalten förhållandevis mjuk och används ofta i länder såsom Indien, Turkiet och arabländerna. Även denna karathalt används vid mynttillverkning. Vissa svenska mynt är gjorda av 21,6k (90%).

20K

20K (83.3% guld och 16.7% legerade metaller)

Smycken av denna karathalten stämplas oftast 20K, alternativt 833.

Ur ett internationellt perspektiv är denna legeringen väldigt ovanlig men precis som 23k så användes denna förr i svenska vigselringar, dock är det väldigt ovanligt att det tillverkas vigselringar av denna renhet numera.

18K

18K (75% guld och 25% legerade metaller)

Smycken av denna karathalten stämplas oftast 18K, alternativt 750.

Detta är den mest traditionella blandningen av guld och andra metaller i Sverige. 18K-guld tenderar att ha en djupare gul ton än 14K. På grund av det högre guldinnehållet i 18K kommer det också att ge ett högre pris än 14K, och är vanligtvis ett tecken på ett smycke av högre kvalitet. Av allt guld vi på Diamantbrev köper in är cirka 80% 18K.

14K

14K (58.5% guld och 42% legerade metaller)

Smycken av denna karathalt stämplas oftast 585.

Denna legering erbjuder mer motståndskraft mot slitage än de andra karathalterna ovan. Den är perfekt för vardagligt bruk och är det mest populära valet för förlovningsringar och vigselringar i bland annat Norge och USA. Om du har en aktiv livsstil (sport, regelbunden träning, manuellt arbete etc.), skulle 14K-smycken vara det bästa alternativet för dig. Guld av 14K är betydligt billigare än 18K.

9K

9K (37.5% guld och 62.5% legerade metaller)

Smycken av denna karathalt stämplas oftast 375.

För att få kallas äkta guld i Sverige, så kräver det att legeringen är minst 9k. Det finns dock smycken som innehåller en lägre halt guld, och ändå kallas guld utomlands. Exempelvis i Tyskland så är denna gräns istället vid 8k. Legeringen 9k har förhållandevis till sin storebror 18k en relativt blek färg, detta i och med att guldet blandats ut så pass mycket mer med andra oädla metaller. Trots sin kanske oattraktiva sida så fungerar detta som ett komplement bland guldbutiker i Sverige, då priset blir hälften av vad ett smycke gjort i 18k hade kostat.

8K

8K (33.3% guld och 66.7% legerade metaller)

Smycken av denna karathalten stämplas oftast 333.

Denna legering klassas inte som guld. Däremot så tillverkas det smycken i karathalten 8k. Vill du sälja smycken av 8k till oss så går det självklart bra.

Fortsätt läsa vår guide 

Alla karathalter ovan har en unik stämpel. Under fliken stämplar kan du läsa mer om de olika karatstämplarna. Där kan vi även läsa mer den berömda kattfoten och stämplar för andra metaller.

M
"