Silver
Liksom guld, så stämplas även smycken och andra föremål tillverkade i silver med olika stämplar delvis för att garantera äkthet, men även för att informera om smyckets karaktärsdrag. Smycken tillverkade av silver har dock ingen obligation att vara stämplade. Kattfoten, namnstämpeln och ortstämpeln är vanligt att finna på föremål gjorda i silver, och de har samma innebörd som på andra ädelmetallsarbeten. Du kan läsa mer kring dessa stämplar här. Om man stämplar ett silverarbete med en kattfot så kompletteras detta med en tillhörande S stämpel. Silver stämplas även med en finhaltsstämpel, och dessa informerar om vilken halt exempelvis smycket legerats i, med andra ord hur mycket silver smycket innehåller och hur mycket annan metall smycket innehåller.
Denna text är endast för att informera, Diamantbrev handlar inte med silver.
Säljguiden – Smyckessilver
Sterlingsilver 925
Silver är en förhållandevis mjuk ädelmetall, och därav kräver det i många fall att silvret blandas ut med andra metaller för att dels smeden skall kunna tillverka vackra smycken i alla dess former, men också för att smycket sedan skall bibehålla sin ursprungliga form och inte slitas alltför mycket. Denna karathalt skall innehålla 92,5%, 925 tusendelar silver och kallas för sterlingsilver. Resterande tusendelar utgörs av andra metaller, vanligtvis koppar och zink. Har du en ring hemma med en stämpel som lyder ‘’925’’ så innebär stämpeln att ringen är gjord i sterlingsilver.
Säljguiden – Silver i vardagen
830
Skall man tillverka ett silverföremål som har annat syfte än ett smycke, exempelvis silverbestick så görs detta oftast i något som kallas för verksilver. Verksilver blandas ut med en högre andel tusendelar annan metall än vad sterlingsilver gör, och blir därav hårdare och tål högre belastning över tid. Verksilver har en karathalt på 83,0% silver, och 17% annan metall men även här oftast koppar. Verksilver stämplas 830.